Udda partier

Det finns gott om politiska partier där ute som är allt annat än normala, åtminstone om du frågar mig. Självklart är det så att det finns väldigt många udda partier även i riksdagen och nu för tiden är det svårt att ens se vad som är upp och ner på dem. Man vet ju inte vad de står för. Centerpartiet och Liberalerna kämpar i flera år för att få tillsatt en moderat statsminister och så helt plötsligt gör de en kovändning och hjälper till att tillsätta en socialdemokratisk regering med en socialdemokratisk statsminister. Vem i hela världen kan man lita på? Som Björn Afzelius frågade sig en gång i tiden.

Ett väldigt udda parti har vi fått här hemma i Göteborg, och om du som jag är göteborgare har du med all sannolikhet hört talas om dem. De kallas för Demokraterna (D) och skapades år 2017. I 2018 års kommunval fick de 17,49 % av rösterna. Jag förstår inte riktigt vad som är grejen, men helt klart är det att människor röstar med känslor snarare än hjärnan. De gick i stort sett till val på att göra en att-göra-lista för Göteborg och de är bland annat emot Västlänken. Det är fascinerande att så många kan rösta på ett parti som de vet så lite om, men vem vet, kanske är det just något helt nytt vi behöver.

Ett annat udda parti är Feministiskt intiativ som är ett gäng radikalfeminister vars hela politik bygger på konspirationsteorier om “patriarkatet”. I Stockholm, där partiet är som störst, införde de bland annat “jämställd snöröjning”. De hade nämligen fått för sig att kvinnor cyklar mer än män och att man därför borde skotta trottoarerna innan man snöröjde vägarna. Detta kolossalt genomtänkta förslag ledde till att bussar, utryckningsfordon och vanliga arbetare som är beroende av bil inte kunde använda sig av vägarna. Det är så dumt så jag blir matt.